2013. január 4., péntek

Hogyan lett belőlem a verseny netes felelőse?


A Szilveszteri Hegyimaraton jelentette számomra az első igazi versenyélményt (éppen tíz éve futottam le először a teljes távot, az volt az első teljesített maratonom), tulajdonképpen ennek a rendezvénynek a hangulata fogott meg annyira, hogy alighanem egy életre beleszerettem a hosszútávfutásba (pedig a versenyen jól kikaptam, Mézes Tibor Sólyom és Prauda Péter mögött a harmadik helyen értem célba).

Aztán még hosszú évekig csak futóként vettem részt az eseményen, de 2010 nyarán történt valami. Találkoztam Németh Ádám barátommal, aki akkor készült élete első maratonjára, és felvetette, hogy "nem állapot", hogy egy ilyen remek versenynek nincs weboldala, csináljunk már egyet! Teljesen egyetértettem vele. Ádám azt mondta, a technikai részét vállalja, mert van már tapasztalata a honlapkészítésben, csak arra kért, a futótapasztalataimmal és a már meglévő kapcsolataimmal támogassam őt ebben, mert ő még új a "szakmában", alig ismer egy-két embert az egerszegi futóvilágból. Ebben maradtunk. Aztán ősszel többször is beszéltünk, és egyre csak halasztódott a dolog, Ádám mindig időhiányra panaszkodott. De nem tettünk le a dologról, csakhogy az az évi verseny vészesen közeledett.

Abban az évben egy kisebb sérülés miatt fájó szívvel ki kellett hagynom a futást (ez volt az egyetlen év, amikor nem indultam, mióta futok), és nem bírtam csak tétlenül nézni az eseményt, így Ádám nélkül is rászántam magam a dologra (elvégre az eredeti szakmám programozó, hát csak elboldogulok valahogy a feladattal). 2010. december 26-án délelőtt 10 órakor megtörtént az "első kapavágás", azaz létrehoztam az oldalt és megírtam az első bejegyzést. A főszervezővel, Déri Miklóssal megbeszéltem a dolgot, tetszett neki, biztatott a folytatásra. Az első évben az állandó oldalak mellett mindössze 3 cikk született, de így is mintegy 2100 látogatás érkezett az oldalra néhány nap alatt!

A következő évben aztán már hamarabb nekiláttam, nem olyan kapkodva csináltam az egészet, és a weboldal mellett létrehoztam a Facebook csoportot is, a gyorsabb kommunikáció érdekében. Az oldalra ebben az évben 8 új cikk került fel, a látogatások száma mintegy 5400-ra emelkedett, a Facebook csoport létszáma pedig 120-ra. Itt a csoportban is sok új poszt született, összesen mintegy 3200 megtekintést generálva.

Következett az idei év, amikor Korpics Attila és Vojnovits Csaba segítségével elkészítettük az interaktív térképet, Déri Miklós kérésére pedig elkészítettem az online nevezési oldalt is, mindkettőt már decemberben. Robbanásszerű fejlődés következett be minden téren, íme a (kerekített) számok január 4-ig (egy kicsit még biztos emelkednek):
 • Weboldal - 9.300 látogatás (eddig 17 új cikk)
 • Facebook csoport - 11.200 megtekintés (kb. 80 új poszt, miközben a létszám 120-ról 210-re nőtt)
 • Interaktív Térkép - 5.100 letöltés
 • Nevezési oldal - 1.800 letöltés (222 online előnevezővel)


Vagyis összesen 27.400 látogatásnál tartunk az idei évben! (2010-ben: 2.100, 2011-ben: 8.600)

Őszintén szólva, az elején nem gondoltam, hogy egy egyszerű honlap készítése majd aztán idáig fejlődik, és ennyi munka lesz vele, de ha már így alakult, és rám maradt a dolog, akkor örömmel végzem az ezzel járó feladatokat, méghozzá két okból is:

 • Nyilván olyan munkát szívesen csinál mindenki, amire nagy érdeklődés mutatkozik, az írásokra sokan reagálnak, sokan kapcsolódnak be aktívan a folyamatokba és sokan fejezik ki köszönetüket érte. Márpedig itt éppen ez a helyzet, rengeteg pozitív visszajelzést kapok nap, mint nap.
 • Mint utaltam rá az elején, én magam ennek a versenynek köszönhetem, hogy beleszerettem a futásba, ami aztán olyan sok szépet és jót hozott az életembe: izgalmas versenyeket, emlékezetes kalandokat, sok új barátot és még sorolhatnám. Ezzel a kis munkával szeretném mindezt meghálálni a futásnak, és a Szilveszteri Hegyimaratonnak. Tartozom nekik ennyivel!

Szóval a jövőben is folytatom a verseny netes gondozását, természetesen együttműködve a verseny szervezőivel. Bízom benne, sok embernek tudok ezzel segíteni, hogy egy kicsit könnyebben megbarátkozzon a futással. Ha csak egy embernek is, már megérte!

Lakatos Roland

2 megjegyzés:

 1. Gratulálok, nagyon színvonalas és áttekinthető lett a honlap, a nevezési rész is sokoldalú és nagyon interaktív tud lenni a sok hozzászólási lehetőséggel.

  A legszebb, hogy azokat az embereket, akik ezt az oldalt látogatják, olyan nemes, egészséges életmódra, illetve alázatra nevelő dolog, mint a futás űzése (és ez nagyon fontos, hogy nem egyszerűen csak a szeretete) köti össze. Igy tovább!

  A nevemet nem kellett volna megemlítened, mert a minimálisnál is kevesebbet tettem én ehhez hozzá :)

  VálaszTörlés
 2. Gratulálok és köszönet a színvonalas munkáért.

  VálaszTörlés